FlyMe Cup: Match nr 4 Åklagaren har inte under 29 rättegångsdagar kunnat visa på vare sig brott eller motiv för de nu anklagade

Försvarsadvokaterna sammanfattade igår FlyMe-rättegången med att konstatera att åklagaren under denna långa rättegång inte bevisat att brott skulle ha begåtts av de anklagade. Inte heller har åklagaren visat att de anklagade haft något personligt motiv att utföra något brott i samband med flygbolaget FlyMe:s konkurs.

Hans Strandberg beklagade för Göteborgarna som kunde haft ett eget lågprisflygbolag om inte förra VD:n Fredrik Skanselid i sina kontakter med FlyMe:s bank, Handelsbanken, agerat illojalt gentemot flygbolaget FlyMe Sweden AB och moderbolaget FlyMe Europe AB.

Per E Samuelsson ställde frågan, ”sitter vi här för att det har begåtts brott eller av andra skäl ?”. Åtalet borde inte väckts alls, åklagaren har inte laglig rätt att åtala och kvarstå vid åtalet om han inte har grund till det.

Leif Gustafsson sa att han aldrig sett en sådan hantering från åklagarhåll där tilläggsyrkanden kommer in som diametralt motsäger grundyrkanden. Detta strider mot svensk lag menar advokat Leif Gustafsson. Hela åklagarens åtal i åtalspunkten 3, bygger på att påstå just att åklagarens egna och diametralt motsatta tilläggsyrkande inte stämmer. Så får inte en åklagare bygga ett åtal enligt svensk lag.

En rättegång är inget pokerspel där åklagaren får spela hur han vill, utan detta är en allvarlig situation för de anklagades fortsatta liv och rättegången skall hanteras enligt lagens regelverk och inte som ett pokerspel avslutar advokat Leif Gustafsson.

Admins kommentar: Se inlägg ”Schizofrent åtal säger advokat Leif Gustafsson”

Jan Karlsson undrade i sin slutplädering varför åklagaren inte under hela rättegången förklarat hur han definierar den förtroendepost som hans klient måste ha för att kunna åtalas för förtroendebrott. Christen Ager-Hanssen talade inför rätten till åklagare Lithner och sa ”att igår kallade du mig för Hannen. -Då kallar jag dig nu för Kamphannen”, avslutade Ager-Hanssen.

Efter avslutade slutpläderingar kom åklagare Lars Lithner fram till de anklagade personerna och man skakade hand och tackade varandra för ”en god match”. Åklagaren var extra glad att förhandlingarna kunde avslutas under fredagen eftersom han idag lördag har sin ”hundträningsdag”. Den extra inplanerade lördagsförhandlingen behövdes inte tas i anspråk eftersom alla parter sammanfattat sina slutpläderingar kortfattat.

Tingsrättens domslut beräknas ske under juni 2011.

I dagens utgåva av lokaltidningen Göteborgsposten, 2:a april 2011, del 2 sid 69 har GP-journalisten Kenny Genborg faktiskt denna gång återgivit det som sagts i rättssalen under gårdagens slutpläderingar. GP-artikeln med rubriken ”Åtalet borde inte ha väckts” finns att ladda ned genom köp av pdf-fil på GP:s hemsida.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>