FlyMe Cup Match nr 4 Marie Kennedy på Göteborgsposten baktalade FlyMe med egna osanningar den 5 okt 2006, dagen efter Fredrik Skanselids oriktiga uttalanden i media den 4 okt 2006

Verkställande direktör för dotterbolaget FlyMe Sweden AB, Fredrik Skanselid intervjuades på flygbloggen flygtorget.se den 4 oktober 2006. Den 4 oktober 2006 var samma dag som moderbolaget FlyMe Europe AB publicerade det inledda förvärvet av aktier i brittiska River Don Ltd/Global Supply Systems Ltd. Fredrik Skanselid tyckte inte om detta förvärv eftersom han själv inte hade certifikat att flyga jumbojetmaskiner. I tidigare vittnesmål från Handelsbanken under FlyMe-rättegången har FlyMe:s bankman Mats Berntsson bekräftat att Fredrik Skanselid talat i mycket kritiska ordalag med banken om ”styrelsens inledda förvärv av aktier i River Don Ltd”.

På flygbloggen flygtorget.se berättar Fredrik Skanselid den 4 oktober 2006 att kortföretagen tar risken för FlyMe:s kreditkortförsäljning och att kortföretagen därför kräver garantier. Fredrik Skanselid meddelar att FlyMe ställt sådana garantier.

Detta var ett helt osant uttalande från Fredrik Skanselid. Handelsbanken, Visa eller Mastercard hade vid den här tiden inte krävt sådana garantier och FlyMe hade inte heller ställt några sådana garantier. Då FlyMe med bankens goda minne alltid betalade sin flygproduktion (flygplansleasing) i förskott fanns inte den obalans mellan oproducerade tjänster och förskottsbetalade intäkter som kan uppstå när förskottsförsäljning sker på internet genom kreditkortsköp.

Sett i backspegeln och mot bakgrund av vad som diskuteras i FlyMe-rättegången är det en gåta hur detta uttalandet från Fredrik Skanselid kunde göras just den 4 oktober 2006. Detta var långt innan Handelsbanken avslöjade sin nya hårda inställning om kortsäkerheter till FlyMe:s styrelse. Handelsbankens nya inställning till FlyMe och gjorda avtalsbrott mot FlyMe, ledde slutligen till bolagets egna konkursansökan den 2 mars 2007 trots att alla förfallna räkningar var betalade och trots att MSEK 70 fanns på Handelsbankskonto och trots att Handelsbanken aldrig haft problem med kortreklamationer och trots att FlyMe inte hade någon lånefinansiering alls.

Svenska Dagbladets nättidning E24 hängde snabbt på och publicerade också samma dag den 4 oktober 2006 en artikel med rubriken ”ingen resegaranti i FlyMe”.

Inga flygbolag har resegaranti om de inte säljer paketresor men E24 skrev ändå den 4 oktober 2006 hårda ord just mot flygbolaget FlyMe: ”att FlyMe:s resenärer saknar resegaranti betyder att de inte kan begära ersättning om de råkar ut för inställda eller avbrutna resor”

Dagen efter, den 5 oktober 2006 hänger Marie Kennedy på Göteborgsposten på och skriver med rubriken ”FlyMe-resenärer kan drabbas” om det ”krisdrabbade FlyMe”. Marie Kennedy skrev i samma artikel: ”att resegarantin inte gäller innebär att FlyMe resenärer inte kan begära ersättning om de råkar ut för inställda eller avbrutna resor.

Med facit i hand kan vi se att Marie Kennedy på Göteborgsposten hade helt fel i sin profetia. I bästa fall berodde Göteborgspostens journalist Marie Kennedys felaktiga profetia den 5 oktober 2006 på total okunskap om konsumentkreditlagens §16.

Alla konsumenter som köpt biljetter med kreditkort fick vid Handelsbankens stoppande av verksamheten den 2 mars 2007 tillbaka sina pengar. Att Marie Kennedy i början av oktober 2006 skriver om ”det krisdrabbade FlyMe” är en gåta. Det fanns vid denna tiden ingen kris i FlyMe.

Den artikel som startade de negativa skriverierna om FlyMe under hösten 2006 var den artikel som Handelsbanken ordnade med Dagens Industri där Handelsbankens Ann Bowers uppgav falska uppgifter om FlyMe till reportern Johan Nylander. Dessa falska uppgifter återgavs i DI-artikel den 7 september 2007.

Den ursäkt som Handelsbanken skickade den 25 september 2006 hjälpte föga där Handelsbankens skriver ”Låt mig beklaga artikelns utformning såvitt gäller bankens uttalande”

Efter den av Handelsbankens orsakade artikeln i Dagens Industri blev det fritt fram för journalister att under lång tid skriva negativt om FlyMe.

Att lokaltidningen Göteborgsposten med journalisterna Marie Kennedy och Kenny Genborg så lätt och så snabbt blandar sig i avancerade intriger kring ett expanderande Göteborgsbolag genom att i artiklar ta negativ parti mot en ny Göteborgssatsning som FlyMe var vid denna tiden, utan att alls försöka kontakta bolagets styrelse för att få relevant information, kan inte av Göteborgare annat än ses som mycket märkligt.

Admins kommentar: I morgon den 30 mars klockan 10.00 kommer åklagare Lars Lithner:s andra omgång av Handelsbanksvittnesmål genom inkallning av Handelsbankens chefsjurist Mats Littorin. Lars Lithner vill få fram en annan bild i rättegången än den bild som redan återgivits av Handelsbankens Mats Berntsson. Lars Jonson som haft Handelsbanken som sin största klient på Lindahl advokatbyrå, ses ofta lunchande och i samråd med åklagare Lars Lithner i rättegångspauserna under den pågående FlyMe-rättegången.

Admins kommentar: Läs mer om GP-journalisten Kenny Genborg, Göteborgsposten, media, Fredrik Skanselid, Handelsbanken, Lars Jonson och Mats Littorin genom att använda sökrutan högst upp i högerkolumnen på FlyMeCup.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>