FlyMe Cup Match nr 4 Magnus Källander kallas in från Deloittes Stockholmskontor till Göteborgs Tingsrätt för att visa powerpoint om varumärkesvärdering

Idag var det dags för åklagarens vittne Magnus Källander från Deloitte, Stockholm

Peter Gustafssons Göteborgska medarbetare Kristian Stensjö på revisionsfirman Deloitte bad Stockholmskontorets Magnus Källander att ordna en varumärkesvärderingsrapport baserad på Göteborgskontorets rapport som man gjort till Konkursförvaltaren Rickard Ström. I uppdragsbeskrivningen framgår att rapporterna skall användas till att stämma moderbolaget FlyMe Europe AB (FME) och dess styrelseledamöter.

Efter genomgång av Powerpoint och frågestund med åklagare Lars Lithner uttalade Magnus Kjellander att varumärket FlyMe under år 2006 inte hade ett större värde än noll kronor.

Efter försvarssidans korsförhör erkände Magnus Källander att om han skulle göra om rapporten idag så skulle han inte ta med andra fakta än kända fakta före konkursen för att slutsatserna skall bli rätt.

Egentligen skulle jag inte tagit med händelser som hänt senare sa Magnus Kjellander. Om jag skulle gjort om rapporten idag skulle jag exkluderat senare händelser för att det skall bli rätt.

Exempel på senare händelser var t ex att flygbolaget FLYBE i maj 2007 invänt mot FlyMe:s internationella varumärkesregistreringsprocesser som inlämnats under början av 2006. Källander sa under vittnesed att han faktiskt trodde att det invänts tidigare när han skrev rapporten.

Magnus Källander beskrev också att han som utgångspunkt haft Peter Gustafssons antaganden om likviditet och andra ekonomiska antaganden, när han sedan själv skrivit ned sina bedömningar om bolagets fortlevandsmöjligheter (going-concern). Peter Gustafssons antagande om MSEK 20 i förlust per månad för år 2007 har varit en utgångspunkt för min bedömning om bolagets möjlighet att försvara värdet av sitt varumärke säger Magnus Kjellander.

Kjellander erkände också att han inte under sitt rapportarbete tyckte att det var nödvändigt att kontakta FME:s koncernchef Finn Thaulow eller styrelse för att pröva om de uppgifter han fått av konkursförvaltare och Peter Gustafsson stämmer med verkligheten.

Magnus Källander erkände att han som utgångspunkt för sitt uppdrag fått uppgift om att uppdragsgivaren, Konkursförvaltaren Rickard Ström hade uppfattningen att värdet av varumärket inte kan överstiga 900 Tkr.

Magnus Källander bekräftade att han under sitt uppdrag kände till att styrelseordföranden Björn Olegård arbetat som kollega med Kristian Stensjö och Peter Gustafsson under flera år på Arthur Andersens Göteborgskontor. Efter Arthur Andersens plötsliga internationella kollaps gick hela Göteborgskontoret in i Deloitte:s verksamhet.

Admins kommentar: Arthur Andersens Göteborgskontor fick under Peter Gustafssons ledning göra en kostnadsnedskrivning på konsultprojektkontot som Göteborgskontoret arbetat upp under Cognition Venture Plc:s (huvudägare Christen Ager-Hanssen) börsintroduktionsarbete. Peter Gustafsson fick se en nedskrivning på MSEK 15 efter att börsintroduktionen ställts in under våren år 2000. Efter att börsintroduktionen för Cognition Ventures Plc ställts in rekryterades Björn Olegård från Arthur Andersen till Cognition Ventures AB där Björn Olegård sedan var anställd tom år 2004.

Under FlyMe:s levnad sköttes alla världsomspännande varumärkesregistreringar professionellt av AWAPATENT i Göteborg. Efter konkursen tog konkursförvaltare Rickard Ström från Lindahl advokatbyrå själv hand om det arbete med varumärkesregistreringar som tidigare hade skötts av AWAPATENT. Efter att Advokatbyrå Lindahl övertagit Awapatents arbete invände FlyBe under våren 2007 mot de pågående kompletterande registreringar som FlyMe inlämnat under början av år 2006. Före våren 2007 (före konkursen) fanns inga som helst invändningar från någon avseende FlyMe:s varumärkesregistreringar. FlyBe:s invändning mot FlyMe har sedan konkursförvaltare och därefter åklagare Lars Lithner använt som ett ”tungt” argument för att bevisa skuld hos FlyMe:s koncernchef och styrelse.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>