FlyMe Cup Match Nr 4 Koncernchef för FlyMe Finn Thaulow talar ut i vittnesbåset

Finn Thaulow talar ut

Under onsdagens förhandlingar i Göteborgs Tingsrätt var det FlyMe:s koncernchef tur att tala från vittnesbåset. Thaulow har 30 års erfarenhet av att bygga flygverksamheter runt om i världen. Efter att han slutade på SAS i början av år 2006 rekryterades han först som konsult till FlyMe. Inför bolagsstämman den 31 augusti 2006 hade styrelseordföranden för FlyMe Europe AB planerat att lämna över ordförandeklubban till Finn Thaulow. Under stämman beslöts istället att Björn Olegård skulle kvarstå som ordförande och Thaulow utsågs därför istället att efterträda Fredrik Skanselid som VD för moderbolaget (koncernchef). Fredrik Skanselid kvarstod som VD för dotterbolaget (flygbolaget) FlyMe Sweden AB där Finn Thaulow också utsågs till styrelseordförande.

Finn Thaulow berättade om det omfattande arbetet som inletts att styra upp verksamheten till att bli ett professionellt flygbolag. De personer som tidigare funnits i ledningen var för unga och oerfarna för att sköta ett flygbolag i sådan kraftig expansion som FlyMe befann sig i.

Finn Thaulow visade flera exempel på hur märklig rapporteringen från CFO blivit under senhösten 2006. Thaulow visade tex en uppföljning av beräknade kostnader framåt mot verkligt utfall där man kunde se att verkliga kostnader blivit MSEK 70 mindre än befarat för en månad. Denna ”förbättring” berodde inte på besparingar utan på fullständigt felaktiga kostnadsuppskattningar för framtiden, sa Finn Thaulow.

Finn Thaulow berättade att han inte tyckte om CFO:ns uttryckssätt ”Quick fixes”.

Den 1 februari 2007 hade Thaulow bytt ut i princip hela ledningen och ersatt denna med erfarna personer som tillsammans skulle lyfta bolaget in i nästa fas.

Thaulow berättade om hur Skanselid from oktober månad 2006 la ut det ena fällebenet efter det andra som skapade stor arbetsbörda att lösa.

Thaulow berättade att det värsta exemplet på illojalitet som Fredrik Skanselid visade mot bolaget var att Fredrik Skanselid inom ramen för sitt jobb inte hade försökt förlänga flygplansleasing med AWAS. Efter en blixtutryckning till London i början av januari 2007 med styrelseledamöterna Staffan Edh och Björn Olegård konstaterades att AWAS inte haft kontakt med ansvarig person Fredrik Skanselid på ett halvår och att det var därför de indikerat att de inte ville förlänga flygplansleasingen med FlyMe. Efter mötet i London förlängdes inom kort leasingkontrakten på sedvanligt sätt.

Fredrik Skanselid hade i sin roll Accountable Manager anmält till Luftfartsstyrelsen att AWAS inte skulle fullfölja leasingkontrakten och att han i sin roll av Accountable Manager ville anmäla att FlyMe inte hade flygplanskapacitet för att producera sommarprogrammet. Om detta hade varit sant så skulle det för ett flygbolag varit en mycket allvarlig situation. Då hade man sålt biljetter för något som inte går att producera. Nu visade det sig att AWAS faktiskt ville förlänga och att enda anledningen att de indikerat motsatsen var att de inte hört av ansvarig person Fredrik Skanselid på så lång tid. AWAS hade utgått ifrån att FlyMe inte ville leasa flygplan mer från AWAS. Den nya koncernchefen för AWAS hade bara hört talas om FlyMe eftersom kontoristerna på huvudkontoret talade om ”killen i Göteborg som kallar ett av våra flygplan för SATAN”.

Finn Thaulow bekräftade att denna situation inte kan uppkomma utan att det skett medvetet och med beräkning. Man kan inte missa att hålla kontakt med bolagets flygplansleasegivare så att de får intryck av att man inte vill leasa av dem mer, utan att det skett medvetet och med berott mod berättade Finn Thaulow.

Med anledning av den sena förlängningen av flygplansleasingen uppkom också tidigarelagda kostnader för underhåll som hade kunnat beräknas och fördelats på ett annat planerat sätt om inte flygplansleasingen förlängts så sent berättade Finn Thaulow.

Finn Thaulow berättade också om de märkliga händelserna på Restaurang Tvåkanten i oktober 2006 då Skanselid inför ledning, styrelse och A-aktieägare i ”Chambre Separé” skrikit att han inte personligen berikats och ville ha mer pengar själv, istället för att vara glad för att bolaget fått den bryggfinansiering som var orsaken till restaurangbesöket.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>