FlyMeCup Match Nr 4 Handelsbanken undanhöll MSEK 7,1 av FlyMe:s pengar på hemligt konto i Gårda Göteborg

Handelsbanken i Gårda undanhöll olagligen MSEK 7,1 av FlyMe:s pengar på ett hemligt konto i banken som FlyMe inte kunde se

Henrik Björnsson arbetade under CFO Jörgen Carlsson (Karlsson) som redovisningschef både för dotterbolaget och flygbolaget FlyMe Sweden AB och moderbolaget FlyMe Europe AB.

Björnsson bekräftade att Handelsbanken fram till november 2006 inte hade någon särskild säkerhet för den s.k. produktionsskuld (eller s.k. kundskuld) som uppkommer p.g.a  resenärernas kreditkortbetalningar (förskottsbetalningar) på internet.

Enligt konsumentkreditlagens §16 skall banken stå för återbetalning till konsument som dels genom kreditkort lånat pengar till sitt biljettinköp och dels inte fått sin flygresa producerad.

Björnsson berättade också att den s.k. ”produktionsskulden” (betalda men ännu ej levererade flygresor) principiellt vid var tid i stor utsräckning var förskottsbetalad genom att flygplansleasing vid var tid i branschen regelmässigt betalas i förskott.

Banken hade därför fram till november 2006 inte haft någon likvidpant för ett indirekt ansvar enligt konsumentkreditlagen §16.

Denna inställning till vilka säkerheter banken ansåg sig behöva p.g.a konsumentkreditlagens §16 ändrades plötsligt i oktober/november 2006. ”Bankens nya inställning kom som en blixt från klar himmel” sa Henrik Björnsson.

Björnsson berättade vidare att han under slutet av 2006 vid analys av intäkter från marknadsavdelningen upptäckte att Handelsbankens kontor i Gårda/Göteborg, i hemlighet undanhållit 7,1 miljoner kronor av FlyMe:s pengar på ett hemligt konto i banken. Handelsbanken hade utan information till FlyMe undanhållit MSEK 7,1 från VISA/Mastercard på bankens egna konton istället för att överföra dem till FlyMe.

”Jag kunde se att det försvunnit pengar från FlyMe till bankens egna konton utan att vi fått någon information om dessa MSEK 7,1 som försvunnit” sa redovisningschef Henrik Björnsson. Det var när jag stämde av marknadsavdelningens försäljningsuppgifter mot bankkontot som jag upptäckte de MSEK 7,1 som försvunnit, sa Henrik Björnsson.

Admins kommentar: Se Handelsbankens vittnesmål

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>