FlyMe Cup Match Nr 4 Skanselids dröm om eget helikopterflygbolag blev starkt hotat och Skanselid var bedrövad.

Fredrik Skanselid inför sitt förhör den 28 februari 2011

Fredrik Skanselid var redan under våren 2005 trött på att vara VD i FlyMe. Fredrik Skanselid ville egentligen börja arbeta på Cognition och därifrån finna en plan att själv förvärva sitt drömbolag Norrlandsflyg AB. Fredrik Skanselid var egentligen en ”helikopterman”.

Finansmannen Christen Ager-Hanssen sa dock att han ville att Skanselid skulle vara kvar som VD om Ager-Hanssen skulle vara med och ta kontrollen över FlyMe och finansiera upp bolaget genom nyemissioner. Skanselid lovade då att stanna på sin post åtminstone tills en omfattande utlandssatsning från Landvetter sjösatts.

Efter norrmannen Ager-Hanssens och islänningen Haraldssons övertagande av aktiekontrollen i FlyMe (sommaren 2005) sjösattes FlyMe:s omfattande utlandssatsning den 30 mars 2006 på Landvetter och Skanselid tyckte när allt nu var förberett den 1 mars 2006 för FlyMe:s utlandssatsning att det var dags att fullfölja tidigare samtal med Knut och Monica Hedström som ägde helikopterflygbolaget Norrlandsflyg AB.

Fredrik Skanselid hade under lång tid försökt övertyga makarna Hedström om att just han, Fredrik Skanselid var den ”rätta köparen” för dem av aktierna i Norrlandsflyg AB, nu när makarna Hedström ville varva ned.

För att kunna föra samtalen vidare om Fredrik Skanselids privata förvärv av aktier i Norrlandsflyg AB krävde makarna Hedström att Skanselid kunde uppvisa en finansiell partner som hade muskler nog att hjälpa Fredrik Skanselid att förvärva deras aktier i Norrlandsflyg.

Fredrik Skanselid (privatpersonen) och Christen Ager-Hanssen (Cognition) skrev därför den 1 mars 2006 en avsiktsförklaring om att Fredrik Skanselid med hjälp av Cognition skulle förvärva Norrlandsflyg AB från makarna Knut och Monica Hedström för MSEK 100.

Cognition hade strax före Skanselids och Cognitions avsiktsförklaring till makarna Hedström organiserat ett lyckat emissionsgarantikonsortium som lett till att FlyMe:s MSEK 272-emission, av bolagets aktieägare övertecknats upp till MSEK 530. Pressrelease om den lyckade emissionen hade just skickats ut den 17 februari 2006.

Under 7 månader arbetade sedan Fredrik Skanselid i hemlighet och utan att någon runt FlyMe egentligen trodde att detta var ett faktiskt fokus från Fredrik Skanselids sida, med att fortsätta försöka övertyga makarna Hedström om att just han var den rätta köparen av Norrlandsflyg.

Den 4 oktober 2006 var styrelseordföranden för moderbolaget (FlyMe Europe AB) på besök hos dotterbolaget FlyMe Sweden AB. Ordföranden träffade bolagsledningen och gick inför publicering av pressrelease den 4 oktober 2006 igenom det avtal som tecknats mellan moderbolaget FlyMe Europe AB och John Robert Porter om förvärv av River Don Ltd/GSS.

I samband med detta ledningsmöte berättade Fredrik Skanselid att hans dröm om att själv köpa Norrlandsflyg AB gått i kras. Makarna Hedström hade upprört kontaktat honom och berättat att de inte litade på Fredrik Skanselid längre eftersom de nu läst i tidningarna att hans finansiär Cognition var försatt i konkurs. Skanselid hade talat om för makarna Hedström att det inte var Cognition som var i konkurs utan att det var Cognitions VD Christen Ager-Hanssen som sedan en tid varit försatt i konkurs i Sverige men inte i Norge. Detta var mer än vad makarna Hedström tålde och hade meddelat att de fortsättningsvis inte ville ha någon mer kontakt med Fredrik Skanselid om att han skulle förvärva deras skapelse Norrlandsflyg AB.

Fredrik Skanselid var mycket bedrövad över makarna Hedströms nya inställning till honom.

Admins kommentar: Fredrik Skanselid gjorde sin sista arbetsdag på FlyMe Sweden AB den 14 februari 2007. Konkursen för dotterbolaget FlyMe Sweden AB var ett faktum ett par veckor senare. Strax efter årsskiftet var sedan Fredrik Skanselids förvärv av Norrlandsflyg AB klart. Norrlandsflyg meddelade genom pressrelease den 8 januari 2008 att Fredrik Skanselid övertar VD-skapet i det nyförvärvade Norrlandsflyg AB.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>