FlyMe Cup Match nr 4 Det hemlighållna polisförhöret med FlyMe:s VD Fredrik Skanselid den 27 januari 2011 har lämnats ut

Åklagare Lars Lithner lämnade ut det hemlighållna polisförhörsprotokollet strax innan kronvittnet skulle höras i Göteborgs Tingsrätt

Det hemlighållna polisförhöret som hölls med åklagare Lars Lithners kronvittne Fredrik Skanselid (f.d. VD och Accountable Manager för flygbolaget FlyMe) mitt under pågående FlyMe-rättegång utan att domstolen informerats om detta innan vittnet skulle höras i Göteborgs Tingsrätt, handlade om Fredrik Skanselids första kontakter med ekobrottsmyndigheten i november 2006, eventuell påverkan på bankens kreditgivning till FlyMe, krav om avgångsvederlag, bandinspelat möte med Christen Ager-Hanssen den 15 maj 2009 -först hemma hos Ager-Hanssen och sedan hemma hos Skanselid samt omständigheterna kring Fredrik Skanselids uppsägning under november 2006.

Det hemlighållna polisförhörsprotokollet har släppts ut

Citat från polisförhörsprotokollet:

Förhörsledaren Kjell Persson: När kontaktade du ekobrottsmyndigheten ? Vittnet Skanselid: Det var ju ekobrottsmyndigheten som kontaktade oss eller mig på Fly Me, och det var ju Åke som gjorde det. Förhörsledaren Kjell Persson: Var det första kontakten, att Åke Eliasson kontaktade dig, var det så ? Vittnet Skanselid: Ja, det gjorde han och det skedde efter det att han läst om min avgång, om jag inte minns fel och då ringde han upp mig och presenterade sig och så sa han att ”du verkar vara en renhårig man och jag skulle vilja diskutera lite med dig om vad som pågår på Fly Me och jag har några frågor kring om du har någon kännedom om vissa aktieägare som fanns då runt omkring Fly Me Europe och då sa jag, självklart du får komma, så Åke Eliasson kom upp på kontoret någon gång i den vevan. Förhörsledaren Kjell Persson: Enligt uppgift har du inte meddelat styrelsen om din avgång. Hur ser du på det ? Vittnet Skanselid: Det är helt felaktigt, jag har mailkopior och jag gav också det till Åke på eran avdelning när jag gick av.

Admins kommentar: Efter det hemlighållna polisförhöret som avhölls med Fredrik Skanselid den 27 januari 2011 så kontaktade kriminalinspektör Kjell Persson vittnet Skanselid telefonledes den 31 januari 2011 beträffande det utskrivna förhöret. Efter detta samtal gjordes en ändring av vittnets tidigare utlåtande om första kontaktpersonen på Ekobrottsmyndigheten.

Det står ett tillägg till det hemlighållna polisförhörsprotokollet den 27 januari 2011: citat:  ”Det konstaterades att där det står Åke Eliasson i förhöret rätteligen skall vara Lars Ek”. ”Det var alltså Lars Ek som tog den första kontakten med Skanselid i nov 2006 och som sedermera höll förhör med Skanselid i mars 2007″. slut citat.

Fortsatta citat från polisförhörsprotokollet:

Förhörsledaren Kjell Persson: Hur känner du Mats Berntsson på SHB (Handelsbanken) ? Vittnet Skanselid: …Vi hade ju en väldigt bra kontakt under både FlyMe-tiden och jag hade kontakt med honom innan också, i andra bolag och andra affärer, så vi hade ett bra professionellt samarbete. Förhörsledaren Kjell Persson: Har du på något sätt försökt påverka bankens kreditgivning till FlyMe ? Vittnet Skanselid: Nej, det vill jag nog inte säga, definitivt inte medvetet. Förhörsledaren Kjell Persson: Ställde du några krav för att avgå ? Vittnet Skanselid: Nej, det gjorde jag inte…..jag var relativt stridstrött efter att ha varit med och startat bolaget 2003 med alla de utmaningarna som det innebär…….

Christen Ager-Hanssen bandade samtal med tidigare FlyMe:s VD Fredrik Skanselid i hemmet

Förhörsledaren Kjell Persson:

När träffade du Christen Ager-Hanssen senast ?

Vittnet Skanselid: Oj, först var det väl på en husvisning som han hade när hans hus var ute på exekutiv auktion. Då tittade jag och min sambo och då satt han i köket…….så jag erbjöd honom om han ville komma hem och ta en fika och prata lite om vad som egentligen hände då. Detta var för ett och ett halvt år sedan. Förhörsledaren Kjell Persson: Ager-Hanssen har i Tingsrätten uppgett att du och han träffades i en villa i Göteborg den 15 maj 2009 och att samtalet bandades….Vad pratade ni om vid det tillfället ? Vittnet Skanselid: Ja vi pratade om den uppstådda situationen, vad som hade hänt och han undrade varför jag agerat som jag gjort och jag frågade varför de hade agerat som de gjort, ja vi fick utbyta lite erfarenheter om varför det hade gått som det hade gått, att skiljas som ovänner egentligen då i detta.

Åklagare Lars Lithner har fått en ny chans att förhöra Fredrik Skanselid i Göteborgs Tingsrätt måndagen den 28 februari 2011 klockan 10, sal 2.

Admins kommentar: Efter förra veckans turbulens då åklagarens kronvittne Fredrik Skanselid, med anledning av det hemlighållna vittnesförhöret, skickades hem av Göteborgs Tingsrätt, delgavs Fredrik Skanselid tidpunkt för nytt förhör måndagen den 28 februari 2011 klockan 10.00, sal 2.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>