FlyMe Cup Match Nr 4 FlyMe Cup Styrelseordföranden Olegård sa idag att bokföringsavdelningen bokat rätt

Idag beskrev Björn Olegård, som tidigare var styrelseordförande för moderbolaget FME (FlyMe Europe AB), hur man först bokför omfånget av en nyemission som ”aktieteckningsfordran” (D) och ”pågående nyemission” (K) innan pengarna från en nyemission görs tillgängliga för bolaget. Pengarna görs sedan tillgängliga genom att en extern part såsom en investmentbank eller annan extern part redovisat pengarna och pengarna sedan gjorts tillgängliga för bolaget. Den externa parten i detta fall var Hamilton Advokatbyrå. FME tillgängliggjordes emissionspengarna hos den externa parten Hamilton genom att emissionspengarna i huvudsak gottgjordes dotterbolaget FlyMe Sweden AB. Åklagaren har bekräftat att dotterbolaget FlyMe Sweden AB:s bokföring skötts korrekt och lagligt.

Frågan har då uppstått om bokföringen skötts korrekt och lagligt också i moderbolaget FME vilket verkar sannolikt eftersom det är samma person på bokföringsavdelningen som ansvarar för bokföringen i både dotterbolaget och moderbolaget.

Olegård visade Tingsrätten hur han i efterhand kunnat konstatera att bokföringsavdelningen för FME (FlyMe Europe AB) faktiskt bokat omfånget av nyemissionen korrekt. Först hade bokföringsavdelningen korrekt bokat den publicerade aktieteckningsfordran om MSEK 147 i enlighet med pressreleasad aktieteckningsfordran för att sedan korrigera denna till MSEK 114 enligt nästa publicerade pressrelease. MSEK 114 var det belopp som slutligen inflöt i den nyemission som beslutades om på aktieägarnas bolagsstämma för FME den 31 augusti 2006.

En stilla undran inträdde på åhörarläktaren om vad åtalet avseende bokföringen i moderbolaget FME handlade om eftersom omfånget av emissionen tycks ha bokförts korrekt och i enlighet med publicerade pressreleaser. Det är ju inte vad som tidigare berättats om i olika tidningar när det omfattande mediadrevet gick som värst efter dotterbolaget FlyMe Sweden AB:s plötsliga, tragiska och onödiga konkurs den 2 mars 2007.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>