FlyMe Cup Match Nr 4 FlyMe Cup Schizofrent åtal säger advokat Leif Gustafsson

Idag anklagade åklagaren FlyMe:s VD och styrelse för att från moderbolaget FlyMe Europe AB (FME) till dotterbolaget FlyMe Sweden AB, koncerntinternt ha överlåtit dotterbolaget Me TradeMark AB antingen till ett överpris alternativt till ett underpris. Åklagaren sa idag att om Tingsrätten inte dömer att transaktionen skett till ett överpris så alternativanklagar han istället VD och styrelsen för att ha sålt till ett underpris. Advokat Leif Gustafsson rasade och anförde i Tingsrätten att ”åtalet inte får vara schizofrent på detta sätt”. ”Vi har en mycket egendomlig situation nu” sa Leif Gustafsson. Om min klient nekar till och blir frikänd för anklagelsen om att den koncerninterna transaktionen skett till överpris så blir han istället anklagad för att tvärtom ha sålt till underpris. Advokat Leif Gustafsson påminde om åklagarens lagstadgade skyldighet att på objektiva grunder skäligen bedöma få fällande dom för att ha laglig rätt att inleda ett åtal. När åklagaren ombads förklara sig sa han inget annat än att ”jag vill ha det så här”.

En av åhörarna yttrade efteråt att man under slutet av 1600-talet doppade den anklagade i vatten för att se om det var en häxa. Vattenprovet gick ut på att den misstänkta med sammanbundna händer och fötter sänktes ned i djupt vatten. Om den anklagade överlevde vattenprovet ansågs den anklagade vara en häxa och brändes därför på bål för detta. Med denna processmetod kunde åklagaren mot den misstänkta häxan vinna med 100% säkerhet. Laurentius Christophori Hornaeus var en svensk präst som spelade en framträdande roll som åklagare under häxprocesserna i Ångermanland, där vattenprovet tillämpades som processmetod och där barn utnyttjades som processvittnen under åtal mot misstänkta häxor. Prästen Laurentius processupplägg avslöjades först efter att en statlig tjänsteman upptäckt att det inte kunde vara rimligt att alla barnvittnen sa exakt samma sak under sina vittnesmål i häxprocessen. Juristerna Anders Stiernhöök och Gustaf Rosenhane liksom prästen Erik Noreus som verkade i slutet av 1600-talet är några av dem som sedan genom att överbevisa vittnena till sist fick slut på häxprocesserna. (Se Populärhistoria)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>