FlyMe Cup Match nr 4 Rod Lynch tog hem spelet om jumbojetflygbolaget Global Supply Systems Ltd

Roderick Lynch tog hem spelet om jumbojetflygbolaget Global Supply Systems Ltd

Accountable Manager (personlig innehavare av alla flygtillstånd, se: Luftfartsstyrelsens författningssamling), Mr Roderick Lynch tjänade personligen GBP 750 000 (10 miljoner kronor) i samma stund som han med en skattestiftelse slutligen köpte 51% av det brittiska jumbojetflygbolaget Global Supply Systems Ltd från tidigare moderbolaget River Don Ltd/FME/FlyMe, med pengar från bolagets egna kassa.

Roderick Lynch bekräftade idag att han själv personligen inte investerat en enda krona och att han tagit och betalat hela köpeskillingen till FME/FlyMe och River Don Ltd från bolaget Global Supply Systems Ltd:s egna kassa. ”It was not a quick buck” sa Rod Lynch och berättade vidare att han av skatteskäl inte får ut något av detta förrän han pensioneras.

Under förhör idag i Göteborgs Tingsrätt med Accountable Manager Mr Roderick Lynch, framkom det att det var Mr Lynch som alla parter runt Global Supply Systems Ltd var beroende av.

Roderick Lynch hade under lång tid arbetat som direktör hos British Airways (Global Supply System Ltd:s storkund) och som direktör hos brittiska luftfartsstyrelsen CAA samt var den som hade alla kontakter med minoritetsaktieägaren Atlas Air Inc (49%)  (leverantör av 3 stycken 747 jumbojets) och med bolagets majoritetsägare John Robert Porter (River Don Ltd och FME/f.d FlyMe Europe AB).

Efter pressrelease från FlyMe den 4 oktober 2006 om att FlyMe köpt 50% av GSS:s majoritetsägare River Don Ltd, berättade Lynch idag i Göteborgs Tingsrätt att han blev förbannad och kände att huvudaktieägaren John Robert Porter svikit honom för att inte han, Mr Lynch, fått reda på affären innan FlyMe:s pressrelease. Mr Lynch berättade hur pinsamt det var att berätta för alla som ringde om pressreleasen, att Han, Mr Lynch, inte visste något om det ingångna avtalet med FlyMe.

Mr Lynch erkände idag att han direkt efter pressreleasen den 4 oktober 2006 förespeglade FME (f.d. FlyMe Europe AB) att han och bolaget GSS, liksom tidigare var villiga att bistå med uppgifter till FlyMe:s nödvändiga beslutsunderlag för att fullborda förvärvet av River Don Ltd/Global Supply Systems Ltd, men att han i hemlighet beslutat att FlyMe inte skulle få det material som de efterfrågat.

Efter dotterbolaget FlyMe Sweden AB:s konkurs den 2 mars 2007 hade styrelsen för FME (f.d. FlyMe Europe AB) förståelse för att informationsgivningen från GSS blev trögare p.g.a. sitt dotterbolags konkursutbrott.

Men först idag, den 3 februari år 2011, under förhör med Mr Lynch i Göteborgs Tingsrätt, förstod styrelsen för FME (FlyMe Europe AB) att Mr Lynch medvetet hållit tillbaka information för att personligen själv kunna köpa kontrollen över jumbojetflygbolaget Global Supply Systems Ltd.

Mr Lynch erkände idag att han beslutat att inte lämna ut de avgörande kund- och leverantörskontrakten för någon annan än den värderingsman (KMPG) som skulle besluta köpeskillingen för minoritetsaktieägaren Atlas Air Inc, att köpa ut John Robert Porter och FME (51% av aktierna i Global Supply Systems Ltd).

Värderingsmannen KPMG kom fram till att 51% av GSS år 2009, med beaktande av värdenedgång under finanskrisen, var värt GBP 5 900 000 när Atlas Air Inc skulle lösa ut FME och John Robert Porter.

Mr Roderick Lynch berättade att Atlas Air Inc p.g.a FlyMe:s konkurs och annan turbulens efter denna hade tröttnat på John Robert Porter och att det var därför de ville byta ut majoritetsägaren River Don Ltd.

Atlas Air Inc och Rod Lynch satte upp en hemlig plan som gick ut på att få John Robert Porter och FME att tro att Atlas Air Inc med hjälp av aktieägaravtal, med ”tvång” skulle köpa ut John Robert Porter och FME från kontrollen över Global Supply Systems Ltd.

Atlas Air Inc med nya VD:n Flynn gjorde tillsammans med Mr Lynch ett upplägg där Atals Air Inc först talade om för Porter att Atlas Air Inc tyckte att Porter ”schabblat nog nu” och att Atlas Air Inc i kraft av aktieägaravtal nu hade rätt att köpa aktieposten (51%) för GBP 3 750 000.

Mr Lynch bekräftade idag att han medvetet inte talade om för vare sig John Porter eller FME att det egentligen var en stiftelse kontrollerad av Mr Lynch själv som var den faktiska köparen.

Direkt efter eller simultant med Atlas Air Inc:s aktieköp, så transporterades köpet till den av Mr Lynch kontrollerade skattestiftelsen. Mr Lynch äger idag 35% av den köpande stiftelsen.

Mr Lynch bekräftade att hans skattestiftelses utköp av den 51%-iga aktieposten i Global Supply Systems Ltd gjordes genom att ta pengar från bolagets (Global Supply Systems Ltd) egna kassa.

Mr Lynch sa i Göteborgs Tingsrätt att han visserligen inte investerat en krona i samband med detta, men betonade samtidigt att han inte kan få ut något av detta förrän han går i pension. Idag är Mr Lynch 61 år.

I samma stund som Mr Lynch skattestiftelse tog över 51% av Global Supply Systems Ltd gjorde Mr Roderick Lynch en personlig vinst om GBP 750 000.

Mr Lynch äger 35% av skattestiftelsen som idag äger 51% av Global Supply Systems Ltd.

Revisionsfirman KMPG:s värdering för 51% AV GSS var GBP 5 900 000 men utköpspriset blev bara GBP 3 750 000.  Av mellanskillnaden GBP 2 150 000 hamnade 35% direkt i Mr Lynch ficka. GBP 752 500 eller 10 000 000 kr fick alltså Rod Lynch personligen för att ordna upplägget. Därefter får Mr Lynch 35% av all värdeökning i stiftelsens aktiepost framöver. Mr Roderick Lynch betonade under förhöret att han inte får tillgång till dessa vinster förrän han pensioneras från Global Supply Systems Ltd.

Roderick berättade för Göteborgs Tingsrätt att han och managementteamet arbetat i bolaget sedan bolagsstarten och att det var ”vi som byggt bolaget”. ”Vi var ett tätt sammansvetsat team och därför förtjänade vi detta.

Rod Lynch berättade att alla parter i Global Supply Systems Ltd: Atlas Air Inc (flygplansleverantören), British Airways (Storkunden), River Don/FME/John Porter, var alla beroende av honom personligen för att hålla igång bolaget och bolagets struktur.

”Utan mig hade inte Global Supply Systems Ltd funnits” avslutade Mr Roderick Lynch dagens förhör i Göteborgs Tingsrätt, torsdagen den 3 februari 2011.

Det här inlägget postades i Match Nr 4 Lithner vs Styrelsen, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.