FlyMe Cup Match nr 4 Snart dags för miljardären John Robert Porter. På tisdag den 1:a februari 2011 berättar Porter sin version om FlyMe-tiden.

Flyme siktar mot Asien – E24 På tisdag är det dags för multimiljardären John Robert Porter att besöka Tinget i Göteborg. Inledningsvis var John Robert Porter misstänkt i FlyMe härvan men har nu istället blivit åklagarens vittne i åtalet mot styrelsen i FME (f.d. FlyMe Europe AB) och mot Porters tidigare partner Christen Ager-Hansen. John Porters morfar Jack Cohen grundade Tesco (http://en.wikipedia.org/wiki/Tesco), en av världens största livsmedelskedjor. John Porters mor Shirley och John Porter är stora filantroper och har bla finansierat utbyggnaden av Tel Aviv University m.m.

Exempel på Porters välgörenhetsaktiviteter:
Tel Aviv University: The Porter School of Environmental Studies
The Porter Institute of Poetics:

Porter Foundation är en brittiskregistrerad välgörenhetsstiftelse som inrättats för att hantera Porterfamiljens donationsverksamheter. John Porter och hans föräldrar har donerat stora summor pengar till bl a Tel Aviv University, där Porters namn finns med på bl a  Porter Institutet för Poetik, Porterfamiljens simhall, Porter School of Cultural Studies och bla Cohen-Porter ”Building of Life Sciences” i Storbritannien, Porter Centrum för miljö- och ekologisk forskning. Porterfamiljen ger också omfattande stipendiebidrag av olika slag.

Ett annorlunda projekt är Porters Pensionärscentra i Jaffa, en anläggning för äldre och fattiga i området. Centrat ger juridisk rådgivning och kamratskapsaktiviteter för framförallt sefardiska bulgarer. Familjens välgörenhet utvecklade också Daniel Marcus Nautiska Centra till minne av John Porters brorson, som under sin militärtjänst dödades i en bilolycka i Israel år 1993. Andra gåvomottagare är konstgallerier som Storbritanniens National Portrait Gallery, där The Porter Gallery finns på bottenvåningen, Royal Academy och V & A mfl.

Ett nyligen färdigställt filantropiskt projekt för Porter är byggandet av en ny byggnad för Porter School of Environmental Studies på TAU campus. Enligt Tel Aviv University byggs byggnaden enligt principerna för grön design med teknik och material som minskar byggnadens påverkan på miljön. En s.k.”Green Building”, som är den första i sitt slag i Israel. Byggnaden kommer att vara ett ”levande laboratorium” för undervisning och forskning om grön arkitektur, både inom universitetet och utanför.

John Robert Porter har förädlat sitt arv genom flertalet egna investeringar. John Robert Porter har stora intressen inom högteknologiska industrier (T ex Telos Inc) med nära kopplingar till Pentagon och USA:s försvarsindustri. Dessa tros ha möjliggjorts bla på grund av att John Porters mor Shirley Porter (tidigare borgmästare för Westminster London City) var nära vän och politisk samarbetspartner med Margaret Thatcher som i sin tur var nära vän med Ronald Reagan. Detta har politiskt öppnat dörren för denna typ av investeringsverksamheter i USA, trots John Porters brittiska ursprung. John Porter har på senare tid investerat stort inom sjuk- och hälsovård i Kina men har också tex omfattande helikopterverksamhet (Epsilon) i Australien, ”internetbolag” i USA och Storbritannien. John Robert Porter är också stor partner i bl a APAX Private Equity Partner.

Efter sina studier på Stanford University var John Porter med och grundade bl a det amerikanska bolaget Verifone Inc. http://www.verifone.com/ som han sedan sålde med stor vinst till Hewlett Packard. Därefter har John Porter grundat det ena bolaget efter det andra spritt över olika världsdelar.

Enklast kan man sammanfatta det hela med att John Porter är en global riskkapitalist, bolagsgrundare, investerare och filantrop. Numera är John Robert Porter bosatt i Schweiz.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.