Match nr 4 FlyMe Cup Ager-Hanssen berättar om Fredrik Skanselid

Christen Ager-Hanssen berättar om Skanselids inblandning i FlyMe- härvan

Idag berättade Christen Ager-Hanssen som var VD för ägaren Cognition AS om  Fredrik Skanselids inblandning i FlyMe härvan. Under hösten 2006 var Skanselid enligt Ager-Hanssen bitter på styrelsen för att de inte ville skriva in ett avgångsvederlag om MSEK 3 i Skanselids VD-anställningskontrakt. Fredrik Skanselids månadsinkomst hade ändå aldrig varit så hög som under dessa år 2005 (151500kr/mån) och år 2006 (138591kr/mån). Visserligen en minskning mellan åren från MSEK 1,8 till MSEK 1,7 per år.  Enligt Ager-Hanssen intrigerade Skanselid med Handelsbanken, Luftfartsstyrelsen mfl leverantörer och spred grovt negativa rykten om sin arbetsgivare FlyMe Sweden AB. Ager-Hanssen läste upp styrelseprotokoll som hämtats från åklagarens beslag. Det beskrevs hur Skanselid inför ägaren och ledningen sa hur han personligen aldrig berikats i de projekt som han varit med att främja. Det citerades direkt från protokoll att Skanselid inför ägare, ledning och styrelse skrikit ”Jag vill ha deg” (pengar). -”Förstår ni inte det !” sa Skanselid. Ager-Hanssen beskrev allvaret i att just Fredrik Skanselid agerade så obalanserat under hösten 2006. I varje flygbolag finns en befattning som kallas Accountable Manager. Den som har denna titel innehar personligen det flygtillstånd som används i ett flygbolags flygverksamhet. Titeln ”Accountable Manager” innebär ett stort ansvar men också en förödande makt. Ingen person i ett flygbolag kan i slutändan säga emot en Accountable Manager om denne åberopar sin titel. Det är en byråkratisk och oftast omfattande process att byta ut en Accountable Manager. Utan Accountable Manager som godkänts av Luftfartsstyrelsen upphör ett flygbolags alla tillstånd att bedriva flygverksamhet (Luftfartsstyrelsens författningssamling). Endast vid dödsfall eller akut sjukdom går Luftfartsstyrelsen själva in och upprätthåller positionen intill dess att en efterträdare passerat Luftfartsstyrelsens byråkratiska process för godkännande av ny befattningshavare. Detta regelsystem möjliggör för en Accountable Manager i obalans att mycket snabbt ge ett slut för ett flygbolags verksamhet.

Christen Ager-Hanssen

Ager-Hanssen gav under sin beskrivning axplock på hur Fredrik Skanselid grovt missbrukade sin position som Accountable Manager under hösten 2006. Ager-Hanssen utlovade att senare under FlyMe rättegången beskriva fler detaljer kring Fredrik Skanselids illojala åtgärder mot FlyMe Sweden AB och dess moderbolag FlyMe Europe AB, som han anser är en starkt bidragande orsak till det händelseförlopp som slutligen ledde till att Fredrik Skanselids egna privata bankman Mats Berntsson på Handelsbankens kontor i Gårda/Göteborg stängde bolaget den 2:a mars 2007. FlyMe-rättegången beräknas pågå i Göteborgs Tingsrätt på Ullevigatan tom mars 2011.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.